Home Press Releases WiFi installeras på SJs personvagnar

WiFi installeras på SJs personvagnar

0
SHARE

Under våren och sommaren genomförde SJ lyckade tester med WiFi på loktåg. Nu har ett inriktningsbeslut fattats om att installera WiFi i de personvagnar som ingår i många av SJ Regionaltåg och SJ Intercitytåg. I den första fasen ska WiFi installeras i 132 vagnar, vilket motsvarar cirka 45 procent av alla vagnar i loktågen.
Installationerna beräknas starta i början av december och kan genomföras i en takt av cirka fem vagnar per vecka. Allteftersom vagnarna blir klara släpps de ut i trafik på de elva olika linjer de trafikerar över hela Sverige. Därför kommer det bli svårt att säga var och när resenärer kan förvänta sig en vagn med WiFi.
-Vår inriktning är tydlig. Tågresan ska vara en användbar tid för arbete, studier eller nöjen, och då är WiFi viktigt. Tyvärr tar det lite tid att förse alla äldre vagnar med WiFi, men vi jobbar på så fort det går, säger Jan Kyrk, Affärschef SJ.
En vagn med WiFi känns igen på att den att en WiFi-symbol är uppsatt inne i vagnen, ovanför dörrarna i de båda ändarna. Tågets WiFi använder flera olika mobila uppkopplingar samtidigt för skapa ett nätverk i vagnen. När tåget färdas genom områden med sämre mobiltäckning blir även nätverket i tåget sämre. Eftersom det är många människor i en vagn som ska dela på uppkopplingen påverkar det hastigheten och efter att man har förbrukat 200 mbit går hastigheten ner, precis som på SJs övriga tåg.
WiFi ombord på SJs tåg erbjuds alltid utan extra kostnad.
-Vi har idag inriktningsbeslut på att installera WiFi i 77 procent av alla personvagnar. Beroende på hur det faller ut beslutar vi om hur vi gör med de resterande 33 procenten, säger Jan Kyrk, Affärschef på SJ.
De elva linjer som de vagnar som ska få WiFi trafikerar är:
Stockholm-Östersund-Duved
Stockholm-Mora/Falun
Stockholm-Uppsala
Stockholm-Västerås-Örebro
Stockholm-Eskilstuna-Örebro
Stockholm-Göteborg
Stockholm-Katrineholm-Hallsberg
Stockholm-Nyköping-Norrköping
Stockholm-Malmö
Göteborg-Kalmar
Stockholm-Uppsala
SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here