Home Press Releases Vårt semesterdrickande inte schyst mot favoritresmålen

Vårt semesterdrickande inte schyst mot favoritresmålen

0
SHARE

På platser där vi väljer att semestra dricks det ofta mycket. Alkohol görs tillgängligt och billigt för turisternas skull och det påverkar de som bor och jobbar på resmålen. I städer som Barcelona demonstreras det mot turism och i Thailand har alkohol blivit den främsta orsaken till för tidig död. Nu startar nätverket Schyst resande en kampanj för att prata om alkoholavtrycket.

Schyst resande har tidigare tagit fram en rapport som visar att populära resmål får ett alkoholfokus som går ut över lokalbefolkningen. Mauritius har till exempel sänkt skatten på alkohol efter påtryckningar från hotell- och turistindustrin i ett försök att locka fler turister, vilket har haft en tydlig baksida i form av fler alkoholrelaterade trafikolyckor. Fattigdom, ohälsa och våld i hemmet är andra problem med koppling till alkohol och de ökar kraftigt på våra favoritdestinationer.

– Samtidigt har turister en romantisk idé om att alkohol sätter en extra guldkant på semestern. Något alkoholindustrin gärna uppmuntrar. Drickandet går som en röd tråd från resereportagen till taxfree-shopen på flygplatsen och välkomstdrinken på hotellet. Men när vi åker hem efter en vecka i solen får andra leva med konsekvenserna av turisternas fest och fylla 365 dagar om året, säger Helena Myrman, projektledare på Schyst resande.

Schyst resande uppmanar nu resenärer att reflektera över sitt drickande på semestern och tänka på hur våra alkoholvanor påverkar de som bor på resmålen.

– Där barerna är många och alkoholen billig dricker människor mer, så är det både här och i andra länder. Många klarar av det, men de som inte gör det drabbas hårdare i länder där det saknas sociala skyddsnät, säger Maria Bergqvist från IOGT-NTO-rörelsen, en av de organisationer som ingår i nätverket Schyst resande.
– Med kampanjen vill vi sätta fokus på hur turismen driver på alkoholkonsumtionen och hur det påverkar de som bor och jobbar på de här platserna.

Mer om kampanjen här: www.schystresande.se/alkoholavtrycket

Rapporten Happy hour i paradiset: www.schystresande.se/upl/files/140073

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here