Home Press Releases Våren går i kulturens tecken i Salzburg

Våren går i kulturens tecken i Salzburg

0
SHARE

Det är något alldeles speciellt när våren kommer till Salzburg och dagarna blir längre. Staden är en av Europas klassiska kulturstäder och finns med på UNESCO:s världsarvslista, och är kanske som allra vackrast på våren. Längs floden Salzach och i den praktfulla Mirabellträdgården spirar grönskan och blommorna blommar.

Våren är också den tidpunkt då kulturlivet slår ut i full blom och raden av festspel, premiärer, utställningar och festivaler är lång.

Tydlig internationell profil

När Sabine Breitwieser tillträdde som ny chef för Museum der Moderne – ett av Salzburgs mest kända museer – tillförde hon med ny inspiration till museet. Sabine Breitwieser kommer direkt från en tjänst som chef för Medier och Performancekonst vid Museum of Modern Art i New York, och hon har bred erfarenhet från många olika konstsammanhang. Sabine Breitwiesers främsta mål är att stärka museets profil, utöka samlingarna och framför allt satsa på att fler kvinnliga konstnärer ska finnas representerade i utställningarna. Den första större utställningen på Museum der Moderne visas under våren och sommaren då man ställer ut verk av en speciell kvinnlig konstnär – amerikansk-kubanska Ana Mendieta. Ana Mendietas namn förknippas med både framgång och tragedi. Som barn skickades hon från Kuba till USA där hon arbetade som konstnär fram till sin död 1985 då hon föll från 34:e våningen i en av New Yorks skyskrapor. Ana Mendieta utvecklade en unik konstnärlig stil där hon använde sin egen kropp och naturmaterial för att skapa verk med fokus på framför allt eld, vatten och jord. Under sitt korta liv lyckades hon sätta ett stort konstnärligt avtryck och nu har besökarna möjlighet att uppleva den spektakulära utställningen ”Ana Mendieta – Traces” mellan den 29 mars och den 6 juli 2014.

Rupertinummuseet, som ligger intill Museum der Moderne, har valt att koncentrera sig på konst för barn. Utställningen ”I vått och torrt” utgår från vänskap mellan barn i alla åldrar och utställningen speglar bland annat hur vänskap uppstår och varför vänskap är viktigt. Olika konstnärer tolkar vänskapstemat och den interaktiva utställningen riktar sig till hela familjen. Fram till den 13 juli 2014 kan du se verk av Hundertwasser, Paul Flora, Alfred Kubin samt en rad yngre konstnärer.

Fin fotokonst

Förutom utställningen om barn och vänskap visar Rupertinummuseet utställningen ”Jag och de andra” som pågår från den 1 februari till den 13 juli 2014. I utställningen blandas personporträtt och bilder av samhället, och motiv av Étienne Carjat, Ernst Haas, Inge Morath, Angus McBean, Beat Streuli och Dominik Steiger visas. Besökarna får uppleva en blandning av självporträtt, snapshots och andra spännande bilder. Museum der Moderne i Salzburg består av två olika byggnader, Rupertinumbyggnaden och Mönchbergbyggnaden. Rupertinum i vacker barockstil och läget mitt i den gamla stadsdelen avslöjar att byggnaden har en lång och stolt historia medan Mönchberg har en mer enkel och funktionalistisk karaktär. Den supermoderna Mönchbergbyggnaden som ligger på en brant klippa på 60 meters höjd kan ses från nästan hela Salzburg och är ett av stadens viktigaste kännetecken. Så oavsett vilken utställning du besöker kan du njuta av en fantastisk inramning.

Festspel till Herbert von Karajans ära

Den tyska kompositören och dirigenten Richard Strauss är framförallt känd för sina operor ”Rosenkavaljeren” och ”Arabella”. Den sistnämnda utgör den centrala delen av programmet när Salzburgs Påskspel går av stapeln mellan den 12 och den 21 april 2014. Staden får besök av Sächsische Staatskapelle Dresden under ledning av Christian Thielemann. Renée Fleming sjunger Arabellas parti och Thomas Hampson framför Mandrykas – uppsättningen håller med andra ord hög klass. Samma höga klass är det när Påskspelen uppmärksammar 25-årsdagen av kompositören Herbert von Karajans död. Med anledning av detta presenteras Wolfgang Amadeus Mozart för publiken och som dessutom kommer ett verk av Strauss att uruppföras.

Den fart- och flygglade Herbert von Karajan var inte bara en av de viktigaste dirigenterna i Österrike utan i hela världen under 1900-talet. Han föddes i Salzburg 1908 och var endast 21 år när han debuterade som dirigent för Salzburgs Mozarteum-orkester. Senare blev han även chefsdirigent för Berliner Philharmoniker och konstnärlig ledare för Wiener Staatsoper. Herbert von Karajan är en av de mest kända personerna från Salzburg och det har man valt att uppmärksamma i påsk.

En äkta evergreen – The Sound of Music

Musikfantaster förknippar framför allt Salzburg med Wolfgang Amadeus Mozart, vars födelsehus är en av Salzburgs största turistattraktioner, men även med den kända musikalen ”The Sound of Music”. Många känner till musikalen från filmversionen och det anordnas tematurer i omgivningarna runt Salzburg där man får besöka flera kända platser. Men Richard Rodgers och Oscar Hammersteins odödliga musikal är minst lika känd från scenen. Sedan premiären på Broadway har musikalen uppförts många gånger och säsongen 2011/2012 visades den för första gången i hemstaden Salzburg. Första säsongen sågs musikalen av 25 000 personer och musiken som lanserades i samband med detta valdes till årets musikalskiva. Salzburger Landestheater, som kunde notera en av sina största succéer någonsin, har valt att ge ytterligare en rad föreställningar så du kan se musikalen ända fram till den 27 maj 2014. Huvudrollen som den klosterutbildade guvernanten Maria spelas växelvis av Wietske van Tongeren och Milica Jovanovic och Uwe Kröger gör rollen som den populära manliga huvudkaraktären Kapten von Trapp.

Mycket mer information om Salzburg finns på www.salzburg.info

Har du frågor, kontakta Michael Tauschmann, Österrikes Turistbyrå, Tel: 08-412 10 73, E-post: michael.tauschmann@austria.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here