Home Press Releases Sverigeflyg första flygbolag att ansluta sig till Fly Green Fund

Sverigeflyg första flygbolag att ansluta sig till Fly Green Fund

0
SHARE

Sverigeflyg med koncernsystrarna Malmö Aviation och Braathens Regional ansluter sig som första flygbolag till Fly Green Fund. Fondens målsättning är att skapa förutsättningar för produktion av biobränsle i Sverige och att minst 20 procent av flygbränslet som används i norden år 2020 ska vara biobränsle.

– Inom flyget arbetar vi kontinuerligt med att minska vår miljöpåverkan. Vi vet att biobränslen fungerar idag och vill vi se en övergång till fossilfria drivmedel så snart som möjligt. Utmaningarna vi möter är att det saknas tillverkning av biobränsle i norden och att det biobränsle som idag går att köpa på marknaden är tre, fyra gånger dyrare än vanligt flygbränsle. Genom Fly Green Fund vill vi tillsammans med våra resenärer se till att utvecklingen av biobränsle skyndas på, säger Ann-Sofie Hörlin, Hållbarhetschef för Braathens Aviation, där Sverigeflyg ingår.

– Vi har sedan länge ett omfattande miljöarbete, därför är detta ett naturligt steg att ansluta oss till Fly Green Fund för att minska vår klimatpåverkan och samtidigt kan våra kunder flyga med gott klimatsamvete, säger Christer Paulsson, VD för Sverigeflyg.

Fly Green Fund är ett nordiskt initiativ som ger företag och organisationer möjlighet att vara med och minska sin klimatpåverkan genom att kick-starta marknaden för flygningar i Norden med bioflygbränsle. Det sker genom samfinansiering av den extra kostnad som finns idag för biobränsle jämfört med fossilt bränsle, samt för att starta upp tillverkning av bioflygbränsle i Norden av lokala nordiska råvaror.

– För att nå våra ambitiösa mål med Fly Green Fund måste alla aktörer i värdekedjan från bioavfall till bioflygbränsle samarbeta. Med Braathens Aviations medverkan i Fly Green Fund är vi ett steg närmare att Norden blir världens första biobränsleregion, säger Maria Fiskerud, vd för Fly Green Fund.

Braathens Aviation certifierar nu sina flygplanstyper för att börja flyga med iblandat biobränsle. Swedavia, som äger 10 svenska flygplatser, gick tidigare i februari med i Fly Green Fund, vilket kommer att möjliggöra för Braathens Aviation att tanka biobränsle på Bromma flygplats.

Om Fly Green Fund

Fly Green Fund är ett nordiskt initiativ som ger företag och organisationer möjlighet att vara med och minska sin klimatpåverkan genom att kick-starta marknaden för flygningar i Norden med bioflygbränsle. Det sker genom samfinansiering av den extra kostnaden som finns idag för biobränsle jämfört med fossilt bränsle, samt för att starta upp tillverkning av bioflygbränsle i Norden av lokala nordiska råvaror.

Bakom Fly Green Fund står SkyNRG, Karlstad flygplats och NISA (Nordic Initiative Sustainable Aviation). Syftet med fonden är att skapa en marknad för nordiskt tillverkat biobränsle som är konkurrensmässigt i pris med fossilt bränsle. Visionen för fonden är att Norden ska bli världens första bioflygregion i världen.
Sverigeflyg är samlingsnamnet för Sveriges snabbast växande flygbolag. Syftet är att med effektiv flygdrift skapa lägre priser på flyg till och från Stockholm. Utifrån Bromma trafikerar Sverigeflyg åtta permanenta inrikeslinjer och charterflyg på säsongsbasis från de lokala orterna. Bolaget består av Blekingeflyg, Flysmåland, Golden Air, Gotlandsflyg, Kalmarflyg, Kullaflyg och Sundsvallsflyg. Sedan starten 2001 har Sverigeflyg sänkt priserna på svenskt inrikesflyg samtidigt som resenärerna fått ett effektivare och miljövänligare inrikesflyg. Sverigeflygs bolag är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Sverigeflyg har “Sveriges nöjdaste kunder” inom inrikesflyg, enligt Svenskt Kvalitetsindex 2010 och 2011. Sverigeflyg ingår sedan 2011 i Braathens Aviation.

www.sverigeflyg.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here