Home Press Releases Smugglar svenska turister elfenben? Hur kan tjuvjakten i Afrika stoppas?

Smugglar svenska turister elfenben? Hur kan tjuvjakten i Afrika stoppas?

0
SHARE

Tid: Onsdag 6 november kl 11:00 (inkl lunch)

Plats: Pressklubben (källaren), Vasagatan 50, Stockholm

Trots att handeln med elfenben varit förbjuden i över tjugo år har tjuvjakten på elefanter ökat dramatiskt – under 2012 dödades drygt 30 000 i Afrika. Det är mer än 80 elefanter per dag, eller en i kvarten. En stor del av elfenbenet skeppas illegalt till Asien, bland annat Thailand och Kina.

Den illegala handeln med hotade djur omsätter globalt omkring 65 miljarder kronor per år och är den femte största kriminella verksamheten i världen. De kriminella syndikaten växer och brottsligheten blir allt värre.

På presskonferensen presenterar WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén en ny undersökning om hur svenska turister agerar på resor och under semestern i till exempel Thailand och Afrika. Köper de med sig souvenirer som elfenben från tjuvskjutna elefanter? Är de ofrivilliga smugglare eller är de medvetna om vad lagen säger?

WWFs naturvårds- och Afrikaexpert Allan Carlson och filmaren Joakim Odelberg är nyss hemkomna efter en expedition till Tanzania och ger en lägesrapport om elefanter och arbetet mot tjuvjakten – och senaste nytt om noshörningarna.

 

För anmälan och frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF, 070-629 10 77

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here