Home Press Releases Schladming Dachstein – ett område i toppklass

Schladming Dachstein – ett område i toppklass

0
SHARE

I Schladming Dachstein finns nästintill obegränsade möjligheter till skidåkning av hög internationell klass. Och som om det inte vore nog är Schladming Dachstein en del av Österrikes största skidområde Ski Amadé.

Bli världsmästare för en dag

I Schladming Dachstein finns några av världens bästa pister – det vittnar Internationella skidförbundets beslut att utse orten till värd för alpina VM 2013 om. Arrangemanget blev en stor framgång och skidåkare vallfärdar nu till området för att prova den branta störtloppspisten, åka nerför den tekniskt krävande slalombacken och upptäcka de fina hotellen och restaurangerna som alla fick ett lyft i samband med VM.

När du befinner dig på skidsemester i Schladming Dachstein får du inte missa en tur runt de fyra bergen Planai, Hauser Kaibling, Hochwurzen och Reiteralm. Det är helt enkelt ett måste och efter VM har det blivit så populärt att turistbyrån med stor framgång har infört ett speciellt paketerbjudande med liftkort, hotellövernattning och skidåkning i tävlingsbackarna. Gästerna får en guidad tur i världsmästarnas spår av Michael Trischer, som själv kommer från Schladming och känner till varenda litet hörn av området. Tritscher har många framgångar på meritlistan, bland annat flera världscupsegrar och ett OS-brons.

Planais pister håller högsta internationella klass och det var här VM-tävlingarna ägde rum. Dessutom arrangeras vissa tävlingar i världscupen här och en återkommande höjdpunkt är herrarnas slalom som körs precis före det berömda störtloppet Hahnenkamm-Rennen i Kitzbühel. Pisten badar i månljus och stjärnorna glittrar på himlen när slalomåkarna gör sig redo, rättar till hjälmen och sätter stavarna i snön. Nästa gång kvällsslalomen äger rum är i januari 2014 och både deltagare och åskådare kan se fram emot en mycket speciell upplevelse.

Intill Planai ligger Hauser Kaibling som också har mycket att erbjuda. Hauser Kaiblings liftanläggning, pister och snökanoner håller så hög klass att området utsågs till ”Bästa skidområde” 2012/2013 i ett internationellt skidtest, där alla skidorter i Alperna ingick. Men utmärkelsen gällde inte bara de skidmässiga förhållandena – även kvaliteten på evenemangen och bergsstugorna ingick i bedömningen. Området är framförallt känt för Krummholzhütte som ligger på 1 857 meters höjd och som erbjuder en fantastisk vidsträckt utsikt över bergen. Skidpisterna ligger precis utanför dörren och i restaurangen kan du njuta av lokala rätter och elden som sprakar i den öppna spisen.

Hochwurzen och Reiteralm ingår också i Schladmings s.k. ”4 Berge Skischaukel” – pärlan i Schladming Dachstein-området. De fyra bergen har sammanlagt 123 kilometer pister och även om vart och ett av bergen har sin speciella prägel bör de upplevas tillsammans. Här finns allt från moderna liftanläggningar, förstklassiga pister, specialerbjudanden till barnfamiljer och fantastiska matupplevelser.

Hela Schladming Dachstein-området har 230 kilometer pister totalt, varav 96 blå, 117 röda och 17 svarta. Som om det inte vore nog får du även tillgång till ett av världens största skidområden – Ski Amadé – med ett och samma liftkort. Området omfattar över 760 kilometer pister och 25 olika skidorter och erbjuder oändliga möjligheter.

 

Inget för höjdrädda

Om du vill njuta av storslagen utsikt och inte lider av höjdskräck är Schladming Dachstein det rätta valet. Under mottot ”Thrilling – but safe” kan du besöka Dachstein Sky Walk, som är en riktig höjdpunkt på flera sätt. Gå runt på utsiktsplattformen och njut av den storslagna utsikten i 360 grader, där du kan se långt bortom Österrikes gränser. En klar dag kan du se Sloveniens högsta punkt Triglav som ligger på 2 864 meters höjd och dessutom skymta de böhmiska skogarna i Tjeckien.

Om du vågar kan du gå över Österrikens högst belägna bro Hängebrücke Dachstein som är 100 meter lång. Tittar du ner ser du glaciären som ligger nästan 400 meter längre ner – en svindlande syn som tar andan ur de flesta.

Men långt ifrån alla betraktar utsiktsplattformen eller hänbron som de absoluta höjdpunkterna. Den ultimata adrenalinkicken står istället Dachsteins Panorama Gondol för. Den stora kabinliften som leder upp till Dachstein-glaciären består huvudsakligen av glas, vilket ger en fantastisk utsikt under hela åkturen. Är du riktigt modig kan du ta dig upp på kabinens utsiktsbalkong, som har plats för tio personer, och njuta av turen ”utomhus”. Liften åker nästan 1 000 höjdmeter och kör så nära bergssidan att du ser varenda liten spricka.

 

Många höjdpunkter i början av vintern

Den internationella skideliten tävlar i Europacupen i Super G den 4–7 november 2013 i Reiteralm.

Den 29 november–1 december 2013 inleds säsongen med Ski Opening i Schladming Rohrmoos. Stora internationella artister brukar uppträda på scenen vid Planais Skiarena. Än har inte årets största namn avslöjats men tidigare år har bland annat Pink och Kid Rock uppträtt.

Varje söndag i advent, den 1–22 december arrangeras marknader, konserter och aktiviteter för barn i Schladming.

I Galsterberg firas säsongsstarten den 6 december.

Den 6–8 december är det både snöfest på Reiteralm samt Ski Opening vid Hauser Kaibling. Gästerna kan se fram emot en show där både skidlärare, bobåkare och paraglidflygare uppträder. Höjdpunkten brukar vara när slope style-åkarna kastar sig ut i pisten. Under showen visas hopp, frontflips och backflips.

Länk  Läs mer på www.schladming-dachstein.at

Har du frågor, kontakta Michael Tauschmann, Österrikes Turistbyrå. Tel: 08-412 10 73. E-post: michael.tauschmann@austria.info

Jag vill också påpeka vårt bildarkiv www.austrianviews.at, där du hittar ett stort urval av högupplösta bilder. För att få gratis bilder vänligen registrera dig på webbplatsen så får du ett lösenord för nedladdning.  Intresserad av pressresa i vinter? Kontakta oss så hjälper vi dig!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here