Home Press Releases Reindeer Lodge fyller 5 år och samiskt evenemang i Jukkasjärvi gör succé

Reindeer Lodge fyller 5 år och samiskt evenemang i Jukkasjärvi gör succé

0
SHARE

”Det har hänt en del på vår Reindeer Lodge sedan den öppnades officiellt för snart 5 år sedan, och det kommer hända ännu mer i framtiden!” Det berättar Nils Torbjörn Nutti som driver det samiska ekoturismföretaget Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi med Reindeer Lodge som en unik satsning på annorlunda boende.
Reindeer Lodge kan beskrivas som en liten och charmig stuganläggning, fint beläget mitt i tajgaskogen vid Tornälvens strand utanför Jukkasjärvi. Det är fem mysiga trästugor som påminner om kåtans arkitektur, alla utrustade med dubbelsäng, vedeldad kamin, element, stolar och bord.
”Det är tystnad och stillhet som råder på Reindeer Lodge och det är vad som uppskattas mest av våra gäster, både sommar- och vintertid”, säger Nils Torbjörn Nutti, ”det är ingen resort eller stor hotellanläggning som våra kunder efterfrågar när de vill uppleva Swedish Lapland, utan lugna och mysiga stugor mitt i skogen”.
Att efter ett uppfriskande bastubad i den vedeldade bastun slå sig ner vid den egna stugans kamin och bara vara är helt enkelt oöverträffbart. Tillkommer sedan ett sprakande norrsken på natthimlen är det pricken över i:et. Vintertid strövar Nils Torbjörns renar i nära anslutning till stugorna och gästerna får på så sätt bo alldeless i närheten av dessa djur som betyder så mycket i det samiska livet och företagets utveckling.
Renslädesturerna Vuoján och Ráidu startar ifrån Reindeer Lodge och är unika aktiviteter som inte kan finna en bättre utgångspunkt än Reindeer Lodge. De är dessutom ett sätt att förmedla kunskap om traditionellt samiskt vinterfärdsätt i Sápmi till gäster. Samtidigt är det en viktig kunskapsskatt som företaget Nutti Sámi Siida försöker förvalta på ett rättvist sätt. Nya guider utbildas och förses med en gedigen och praktisk kunskap om sina förfäders transport- och levnadssätt. Verksamheten är även en möjlighet att erbjuda en rolig och givande arbetsplats för de som vill vara kvar i trakten.
På vinterkvällarna lagar lodgevärden en middag på lokala råvaror och bäddar in berättelser kring maten och den samiska kulturen i serveringen. Snöskor och skidor har gästerna på Reindeer Lodge fri tillgång till, och från och med i vinter ska även ett enklare skogsskidspår dras i anslutning till stugorna, så att gästerna på egen hand kan ta sig ut för att upptäcka och njuta av den arktiska tajgavintern, med en termos i ryggsäcken. Nästa år ska bastuavdelningen byggas ut och några stugor tillkomma.
För att bidra till att synliggöra det samiska väljer man att fortsätta även på evenemangssidan. Sámi márkan Jukkasjärvi i månadsskiftet juli/augusti blev en riktig höjdare med slöjd, mat, föreläsningar, mode- och filmvisning och jojkkonsert. Sámi márkan Jukkasjärvi ska arrangeras även 2016, först helgen i augusti, för tredje året i rad.
Mer om det som kommer ske läggs ut på Nutti Sámi Siidas sociala medier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here