Home Press Releases Nu är pianots världsstjärnor på väg till Helsingborg

Nu är pianots världsstjärnor på väg till Helsingborg

0
SHARE

Nu närmar sig Helsingborg Pianofestival 2017 med stormsteg. Kvällskonserterna är, som en besökare uttrycker sig “…värdiga London, Paris eller Berlin”.  Världsklass m a o.
Årets paneldebatt har tagit fast form med rubriken “Behövs klassisk musik i skolan?”, där man bl a undrar om man blir en bättre människa av klassisk musik.
Märk också årets lunchkonserter, vars program aldrig varit bättre.
Allt om den 15-årsfirande festivalen finns på www.helsingborgpianofestival.se och i den bifogade pdf:n.
Helsingborg Pianofestival är ett samarbete med Musik i Syd.
Konsertister
Yeol Eum Son
31/8 19:00
Yeol Eum Son (uttal Jaråm Son) trollband publiken i Dunkers vid konserten för två år sedan. En som fascinerats av Yeol Eums konst är Valeri Gergiev som ofta anlitat henne som solist. Han upptäckte henne efter höga placeringar i både Tchaikovsky International Piano Competition 2011 och i Van Cliburn International Piano Competition 2009.
Yeol Eum Sons program innehåller bl a Beethoven, Pärt och landsmannen Ilsang Yun.
Yeol på YouTube
Marc-André Hamelin
1/9 19:00
Marc-André Hamelin är en av samtidens stora virtuoser och en nyfiken artist som plockar fram mindre vanliga kompositörer som Feinberg och Jongen. Hamelin hinner också med att komponera och i år får hans nyskrivna stråkkvartett sin premiär.
Hamelin sitter med i juryn för årets Van Cliburnfestival, vars vinnare vi möter under Helsingborg Pianofestival 2018.
Hamelins kväll spänner över 1700-talets Haydn till 1900-talets Moritz Moszkowski.
Marc-André på YouTube
Cristina Ortiz
2/9 19:00
Cristina Ortiz föddes i Bahia, Brasilien. Segern i den tredje van Cliburn-tävlingen blev startpunkten för Ortiz karriär.  Utmärkande för Cristina Ortiz är en temperamentsfull attityd som kommer väl till sin rätt i kvällens spansk-latinamerikansk repertoar.
Cristina på YouTube
Monica Dominique
3/9 15:00
Monica Dominique är en av få pianister som behärskar den svåra konsten att spela både klassisk pianomusik som jazz.  Vid den här improvisationskonserten kommer Monica dels spela solopiano, men även i samtal med Per Nyrén berätta om hur genrerna skiljer sig åt, hur improvisationen har olika funktion i klassisk musik och jazz och hur man bär sig åt när man improviserar.
Monica på YouTube
Angela Hewitt
3/9 17:30
Angela Hewitt har kallats en av vår tids största Bach-pianister och ingen mindre än den som definierar Bachspelet för kommande år. 2005 avslutade Angela Hewitt ett elva år långt projekt som bestod i att spela in Johann Sebastian Bachs samtliga pianoverk på skivmärket Hyperion.
Denna kväll hör vi Bachs samtliga Goldbergvariationer.
Angela på YouTube
Paneldebatt
Behövs klassisk musik i skolan?
31/8 13:30
Hur ser det ut egentligen i dagens skola, är matte och gympa viktigare än Mozart?
Har klass, rötter, skolval och YouTube betydelse för vilken musik man tar till sig?
Är klassisk musik bättre för karaktären än annan musik?
El Sistema, kan det vara framtiden för konstmusiken eller har andra länder bättre lösningar?
I panelen sitter fyra personer som förhoppningsvis vet mycket om ämnet:
Anna-Stina Enblom, som är grundare och fd rektor vid Musikgrundskolan Synkopen samt koordinator för barn- och ungdomskulturen i Helsingborg.
David Johnson, som är forskare vid Malmö högskola och som i sitt arbete frågar sig “Vad sjunger vi med barn och unga i skolan idag?”
Susanne Rydén, som är preses i Kungliga Musikaliska Akademien, vars ett av fyra ben finns inom de övergripande musikpedagogiska områdena. Susanne är också operasångerska.
Ulla Wiklund, som är konsult med inriktning på skolutveckling, pedagogik, estetik, kultur i skolan och språkutveckling.
Moderator är Per Nyrén.
Föredrag
Marc-André Hamelin – en modern pianogigant
31/8 16:00
Få har som denne humorfyllde och vänligt vältalige supervirtuos lyckats att skapa en brygga mellan den fria spelstilen, som hos de bästa äldre pianisterna, med ett mer modernt, intellektuellt förhållningssätt. Om detta berättar musikjournalisten Jörgen Lundmark.
Att sänka tröskeln till den klassiska musiken
2/9 15:30
Utifrån sin bok “Den andra musiken – en introduktion till att lyssna på klassisk musik” som gavs ut tidigare i år pratar Nicholas Ringskog Ferrada-Noli om varför många musikälskare som inte lyssnar på klassisk musik känner ett motstånd mot att börja och hur man ska tänka för att våga börja lyssna.
Digital rädsla – kan läraren ersättas?
3/9 10:00
Pianoundervisning har varit en framgångshistoria, mycket tack vare instrumentets popularitet. Det här har gjort pianopedagoger till ett ganska konservativt släkte. Varför skall man ändra på vinnande och fungerande koncept?  Med Patrick Jovell, pianist, docent och ordförande för Svenska Pianopedagogförbundet.
Familjeprogram
Bygg ditt eget piano
3/9 14:00
Här får hela familjen chans att bygga ett piano och provspela instrument i musiklabbet med musikgruppen “SKROT”.
Lunchkonserter & Masterclasses
Yeol Eum Son, Cristina Ortiz och Angela Hewitt leder årets öppna masterclasses. Studenter är Sten Ulloa Carler, Julia Isaksson, Emma Johansson, Filip Michalak, Julia Sjöstedt och David Munk-Nielsen, som också ger lunchkonserter på elitnivå.
The Cliburn-vinnaren till Helsingborg Pianofestival 2018
Van Cliburn competition är en av världens ledande pianotävlingar. Tävlingen äger rum vart fjärde år i Texas. Genom att Helsingborg Pianofestival inlett ett samarbete med den prestigefyllda tävlingen får årets vinnare som ett pris ge en konsert 31 augusti under Helsingborg Pianofestival 2018.
Året vinnare är Yekwon Sunwoo, 28 år från Sydkorea, ett land som blivit något av pianomusikens stormakt. I Yekwon Sunwoos tävlingsprogram ingick bl a ett stycke av Marc-André Hamelin.
Fri entré gäller för masterclasses, lunchkonserter, debatten och familjearrangemanget.
F ö tjuvstartar festivalen 28/8 med ett föredrag om Goldbergvariationerna med Per Nyrén. Öppet invigningsmingel blir det 31/8 17:30.
Helsingborg Pianofestival ingår i Five Star Festival.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here