Home Press Releases Företagen som betalar bäst i Sverige – hela listan

Företagen som betalar bäst i Sverige – hela listan

0
SHARE

Fågelvägen skiljer det knappt fem mil, men i plånboken nästan 1,2 miljoner kronor per år.

Det är skillnaden när det gäller snittlönen för dem som arbetar hos den arbetsgivare som betalar mest i Stockholm respektive Nynäshamn. Kredit- och affärsinformationsföretaget Creditsafes presenterar nu listan över de 100 bäst betalande företagen i Sverige tillsammans med vilka arbetsgivare som betalar ut högst lön i varje kommun – och det är stora skillnader mellan stad och land.
 

De 13 företagen som toppar löneligan i Sverige har en snittlön till sina anställda på över en miljon kronor. Det är företag belägna i Stockholm och Solna som betalar ut höga snittlöner, men även i Ängelholm, Göteborg och Lund. Tittar man på siffrorna kommun för kommun visar lönestatistiken att det har stor betydelse i vilken kommun man arbetar. Längst ner på listan hittar vi förutom Nynäshamn, även Håbo, Norberg och Arjeplog. Bortser man från de tre största städerna och jämför företagen som betalar bäst i respektive kommun så utbetalas det på vissa orter mer än tre gånger så hög snittlön.

 

Som Sveriges bäst avlönande hittar vi de anställda vid kredit- och finansinstitutet ABG Sundal Collier AB – en förstaplats de innehar för andra året i rad. Företagets 95 anställda har en snittlön på 1 412 000 kronor om året, eller drygt 117 000 kronor i månaden. Detta trots att de både sänkt sin snittlön samt höjt antal anställda. Värt att uppmärksamma är även att tre av de fem bolagen i topp är verksamma inom kredit- och finansinstitutbolagsbranschen; förutom ABG Sundal Collier AB även SEB Investment Management AB och Nordea Investment Management AB.

 

I Nynäshamn är det Oplana Resurs AB som är den bäst betalande arbetsgivaren. Där ligger snittlönen på 229 000 kr per år bland de 63 anställda, alltså nästan 1,2 miljoner kronor mindre per år jämfört med hur det ser ut bara några mil bort.

 

Inte helt oväntat dominerar Stockholm stort i den senaste lönestatistik som Creditsafe tagit fram. På topp-100-listan över de bäst betalande företagen har 76 företag sitt säte i Stockholms stad. Bland de 20 bäst betalande företagen, är det bara två som ligger utanför Stockholmsregionen. Första företag på 100-bästa-listan utanför Stockholmsregionen återfinns på 15:e plats. Det är Swedwood International AB som ingår i IKEA Industry Group och har sitt säte i Ängelholm. De 106 anställda tjänar i genomsnitt 962 000 kronor om året.

 

Noterbart är även att Google gått från åttonde till femteplats på topplistan. Snittlönen ligger på 1 230 000 kronor (1 083 000 kronor senast) – samtidigt som man utökat personalstyrkan från 52 till 80.

 

Det företag med särklass flest anställda och med högst snittlön är Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång. De 2 760 anställda har en snittlön på 462 000 kronor per år, eller 38 500 kronor i månaden. Största totala lönekostnader har IT-tjänstföretaget Tieto Sweden AB som har betalar ut närmare 1,4 miljarder i lön per år till de 2 164 anställda – plus sociala avgifter på drygt 700 miljoner kronor.

För hela listan över de 100 bäst betalande företagen i Sverige samt över företagen som betalar bäst i respektive kommun, se bifogad PDF.

 

Fotnot:

Listorna grundar sig på aktiebolag med minst 50 anställda och baseras på de senaste boksluten som har lämnats in till Bolagsverket. Alla snittlöner är inklusive skatt, exklusive sociala avgifter. Lön till VD och styrelse ingår ej.

 

För ytterligare information, kontakta:

Krister Jonsson, Sverigechef Creditsafe, telefon 031-725 50 33 eller e-post krister.jonsson@creditsafe.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here