Home Press Releases En vinnare är utsedd – nu kommer maten ombord att vara i...

En vinnare är utsedd – nu kommer maten ombord att vara i gourmetklass: Michelin-Maarbjerg mot nya höjder

0
SHARE
Kastruller och stekpannor fick arbeta hårt när finalstriden mellan de topprestauranger om att komponera menyn ombord på Singapore Airlines, korades hos Gate Gourmet Nordic. Det gjorde de tre kockarna som smakduellerade också. Vinnaren blev  Maarbjerg.
Den danska kocken Mikkel Maarbjerg, den ena halvan av Kirk & Maarbjerg, fick i dag det eftertraktade uppdraget att framöver skapa flygmåltider till såväl Economy Class som Business Class för Singapore Airlines på deras rutt mellan Köpenhamn och Singapore. Den rutt som flest svenska resenärer använder.
Mikkel Maarbjerg har med sina specialkunskaper om gastronomi redan tidigare nått stora framgångar, bland annat topp 10 placering vid Bocuse d’Or 1999 och han har varit kökschef på den tvåstjärniga restaurangen Kommandanten innan han öppnade Ensemble och fick två Michelin-stjärnor där. Kiin Kiin och Dragsholm Slot skapade också ytterst välsmakande mat och det var inte lätt för domarpanelen att utse en vinnare.
”Det finns en lång rad praktiska omständigheter man måste beakta när man skapar mat som ska serveras ombord, våra smaklökar fungerar sämre högt upp i luften, samtidigt ska flygmaten tillredas flera timmar före avgång och kunna värmas ombord. Det finns också många hygienkrav som gör processen svår. Men alla tre kockarna har i dag serverat mycket välsmakande mat som fick det att vattnas i munnen, de var väl införstådda med utmaningarna vad gäller köket ombord på ett flygplan och det var marginaler som avgjorde att Maarbjerg vann förstapriset”, säger Casper Vedel Jensen från Gate Gourmet, den flygmatsleverantör som normalt tillreder maten till Singapore Airlines gäster.
”Singapore Airlines är redan prisade för maten vi serverar våra gäster ombord, och med den här tävlingen ville vi utveckla flygmaten till en ännu mer välsmakande nivå. Med valet av Maarbjerg i dag visar vi att vi siktar mot stjärnorna och söker efter nordisk gourmetmat av högsta kvalitet. Det har varit en spännande och lärorik process, och vi ser med spänning fram mot att få höra vad våra gäster ombord på den första flygningen efter nyår tycker”, säger Singapore Airlines Tim Lee, general manager, Scandinavia and Finland.
Kiin Kiin, Dragsholm Slot och Maarbjerg, som är en del Kirk & Maarbjerg, har de senaste månaderna förberett sig inför tävlingen om att utveckla den mest välsmakande flygmaten. Det första steget innebar en workshop hos Gate Gourmet redan i september, där man gick igenom de speciella krav som ställs på mat ombord. Därefter lämnade kockarna in förslag på recept och menyer som en domarpanel bestående av representanter från Singapore Airlines, Gate Gourmet och den gastronomiska världen utvärderade.
De tre kockarna presenterade sina förslag för domarpanelen inför “öppen ridå” och en vinnare utsågs.
Mikkel Maarbjerg blev lycklig över beskedet att han vunnit:
”Det var väldigt intressant att delta i tävlingen om att skapa den bästa kommande flygmaten till Singapore Airlines, och jag gläder mig enormt åt att få samarbeta med såväl flygbolaget som Gate Gourmet. Det ska bli spännande att se hur mycket vi kan höja nivån på flygmat rent generellt, och jag är stolt över att få vara med i processen”, säger Mikkel Maarbjerg.
Den nykomponerade maten kommer att serveras hos Singapore Airlines från och med 2016 på rutten Köpenhamn–Singapore. Läckerheterna kommer på sikt att finnas även på andra av bolagets flygningar men den slutgiltiga planen för det är ännu inte fastlagd. Mikkel Maarbjerg kommer personligen att vara med ombord under de första flygningarna när den nya maten serveras.
Danska Kiin Kiin, världens enda thai-restaurant med en stjärna i Guide Michelin, deltog också i tävlingen, och Dragsholm Slot dukade upp läckerheter från den kritikerrosade gourmetrestaurangen Slotskøkkenet.
De utmaningar som de tre kockarna haft att ta hänsyn till omfattar bland annat det faktum att en hög ljudnivå försämrar vår smakupplevelse. Studier har visat att ljud kan blockera vår förmåga att uppfatta sött och surt, medan däremot exempelvis god musik kan skapa en i smakhänseende mer gynnsam atmosfär. På samma vis minskar saltsmaken med upp till 15 procent på grund av kabintrycket, som påverkar smakkörtlarna. Umami-smaken är den enda som är immun mot ljudets försämrande effekt. Det är därför så många uppskattar en Bloody Mary på högre höjder. Det är många nya kunskaper och ny teknik som måste tas med i beräkningen när man skapar mat avsedd att ätas uppe bland molnen, och det löste alla tre kockarna på ett elegant sätt.

Processen
• Singapore Airlines och Gate Gourmet bjöd i juli in en rad danska topprestauranger att delta i tävlingen.
• I september hölls en workshop hos Gate Gourmet, där restaurangerna fick en inblick i vilka krav som ställs på flygmat.
• De utvalda restaurangerna skulle sedan skicka in idéer och recept senast den 5 oktober.
• En domarpanel utvärderade bidragen och vilka restauranger som gått vidare till finalen kungjordes den 7 oktober. Nu hölls finalstriden och segraren utsågs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here