Home Press Releases Cykling i fokus i Zell am See-Kaprun

Cykling i fokus i Zell am See-Kaprun

0
SHARE

Alla cykelentusiaster ser fram emot sommaren i Zell am See–Kaprun för då är cyklingen i fokus. Välj mellan kuperade mountainbiketurer, krävande landsvägssträckor, branta utförskörningar eller lugnare cykelturer på plan mark för hela familjen.

På det österrikiska resmålet Zell am See-Kaprun finns både glaciärer, berg och vatten. Här finns en överväldigande och oförstörd natur som lockar turister året runt. Naturparadiset ligger vid nationalparken Hohe Tauern och här erbjuds både sportiga turister, barnfamiljer och spänningssökare en fantastisk semesterupplevelse.

Centralt i området ligger den fyra kilometer långa sjön Zellersee. Den är idylliskt belägen i det imponerande alplandskapet med bergstoppar som är över 3 000 meter höga. Det kristallklara vattnet lockar till simning, segling, dykning och vattenskidåkning. På land är cykling den mest populära sysselsättningen men även vandring, golf och klättring erbjuds besökarna.

Orten Zell am See ligger på en halvö som sticker ut en bit i Zellersee. Den gamla staden är omgiven av vatten på nästan alla sidor. En rundtur i de gamla stadsdelarna eller en fika på något av kaféerna längs sjön är en mycket stämningsfull upplevelse.

Full fart utför Kitzsteinhorn

Att köra utför är en cyklingsvariant som har blivit mycket populär på senare år (downhill). I många österrikiska städer har banor anlagts med snirkliga utförsbackar och hinder som stenar och rötter att hoppa över. I Zell am See–Kaprun finns en komplett anläggning med tre olika utförsbanor och närhet till Maiskogel-liften.

Visa ditt liftkort, hoppa in och ta med dig cykeln upp. På toppen kan du välja mellan tre olika utförsbanor som har svårighetsgraderna lätt, medel och svår. Bachler-spåret är den lättaste av utförsbanorna och ett utmärkt val för nybörjare. Spåret är fem kilometer långt och följer landskapets naturliga stigar. Det finns inga krångliga passager eller överraskande hopp så det är bara att njuta av nedfarten.

Det 3,1 kilometer långa Geißstein-spåret med en höjdskillnad på 500 meter mellan toppstationen och målet vid Häuslalm kräver lite mer erfarenhet och teknik. Wüstlau-spåret på 7,6 kilometer är ännu mer krävande. Här är höjdskillnaden över 1 000 meter och det är så brant att spåret endast rekommenderas för experter. Cyklar och säkerhetsutrustning som hjälmar och ryggsköldar samt skydd för bröstet, armarna och benen finns att hyra.

Kul och krävande

Skidåkare har sina skidorter och friåkande cyklister (freeride) har sina cykelparker. Vid Maiskogel finns en cykelpark med en yta på 2 000 kvadratmeter. Den är utrustad med tuffa hopp, snäva kurvor och broar. Här kan du kasta dig ut med cykeln, om du vågar. Många av utmaningarna är för de mer erfarna cyklisterna men man behöver inte vara expert för att besöka parken. Det finns flera lätta och genomförbara turer och mountainbikeguiderna från Kapruns Outdoor-center erbjuder både vuxna och barn individuell träning.

För de som föredrar lugnare cykelturer och naturupplevelser framför stora höjdskillnader och adrenalinkickar finns det många olika alternativ. Turistbyråerna informerar om cykelturernas olika längder och svårighetsgrader samt vilka sevärdheter som kan besökas under färden.

Under senare år har elcyklar (E-bike) blivit allt populärare i Österrike. Elcykelns intåg underlättar för de lite mognare cyklisterna att komma ut i naturen och uppleva bergen på nära håll. Med en liten batteridriven hjälpmotor som kan aktiveras i uppförsbackarna klarar elcyklarna en stigning som annars endast vältränade cyklister bemästrar.

Det finns elcyklar att hyra på många ställen i Zell am See–Kaprun. Ett fulladdat batteri räcker till 60 kilometers körning. Det brukar vara nog men skulle batteriets laddning ta slut finns det många laddstationer att använda för att kunna fortsätta färden.

Krävande cykeltur över fyra bergstoppar

Det är inte bara tekniskt skickliga utförscyklister och unga friåkande cyklister som bli rejält svettiga i Zell am See–Kaprun. Även de som väljer uthållighet framför spänning har något att se fram emot här. Från 4 till 7 juli 2014 äger det spektakulära etapploppet Bike Four Peaks rum här, och som namnet antyder är det ett krävande cykellopp som når nya höjder. Deltagarna ger sig ut på en 275 kilometer lång tur som är indelad i fyra etapper. Under färden ska en höjdskillnad på 9 238 övervinnas. För icke-professionella är detta evenemang en av säsongens absoluta höjdpunkter och Bike Four Peaks räknas till Europas mest välkända etapplopp för mountainbikecyklister.

Hör gärna av dig till mig om du vill ha tillgång till vårt fotoarkiv med många bilder i hög upplösning: www.views.austria.info. Du kan ladda ned dessa foton utan kostnad genom att registrera dig på sidan och använda det lösenord som du får via e-post.

Du kan kontakta mig över e-post: michael.tauschmann@austria.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here