Home Press Releases Barnens Sofiero öppnar med barnkalas

Barnens Sofiero öppnar med barnkalas

0
SHARE

Söndagen 10 maj kl. 11 öppnar Barnens Sofiero för säsongen. Detta firas med ett barnkalas vid de Kungliga lekstugorna på Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg. Pyssel, lek, sagor och musik utlovas. Dessutom finns trädgårdsfotografen Annika Christensen på plats och lär barnen om krukodling.

Barnkalaset äger rum vid de Kungliga lekstugorna på Sofiero, en anrik plats där riktiga prinsar och prinsessor en gång lekte. Idag är lekstugorna en del av Barnens Sofiero, en plats där dagens barn kan leka, prova utklädningskläder, läsa en saga eller så frö i krukor och odlingslådor, precis som kungabarnen en gång gjorde. På barnkalaset utlovas massor av pyssel, bland annat i form av käpphästtillverkning.
– Att det är just käpphästar som barnen får tillverka har en historisk koppling. För länge sedan red nämligen prinsar och prinsessor på stigarna i området. I Trollskogen som ligger i anslutning till de Kungliga lekstugorna har vi därför märkt upp stigar där barnen kan ta sin egentillverkade käpphäst på en ridtur, berättar Eva Hansson, projektledare för barnkalaset.

Vakande trädgårdskompis, musik och krukodling
På kalaset medverkar även lärare och elever från musikskolan Synkopen vilka bjuder på levande musik. Helsingborgs konserthus pedagog Lena Blomstrand-Jacobsson finns också på plats och läser sagor för barnen. Det är även hon som inviger kalaset på ett högtidligt sätt, kopplat till Sofieros kungliga arv.
– I år är det fler aktörer som medverkar på barnkalaset än tidigare, vilket också innebär mer aktiviteter för barnen. Förutom Synkopen och konserthuset finns även Miljöverkstaden på plats. De kommer tillsammans med barnen att bygga en trädgårdskompis. En stor figur bestående av naturmaterial som ska vaka över odlingarna på Barnens Sofiero under säsongen. Trädgårdsfotografen Annika Christensen, aktuell med utställningen Vår i kruka, kommer också att vara på plats och lära barnen om krukodling, säger Eva Hansson.

Under barnkalaset bjuder Sofiero på saft och frukt till barnen. Det är vänföreningen Sofiero vänner som bistår med serveringen. Slottsrestaurangen finns på plats ute i parken och det finns möjlighet att köpa fika och grillad korv.

Barnkalas på Barnens Sofiero, Sofiero slott och slottsträdgård, Helsingborg
När: Söndagen 10 maj kl 11-16

Barnens Sofiero är öppet för pyssel, lek, sagor och bus hela säsongen från och med 10 maj. Alla barn upp till 18 år går in gratis på Sofiero. Öppet varje dag mellan kl 10-18.

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har bl.a. Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer. Sofiero slott och slottsträdgård har ett “Certificate of excellence” från TripAdvisor.Priset delas bland annat ut till turistmål och restauranger som ständigt får toppbetyg av sina besökare. År 2010 blev Sofiero slott och slottsträdgård utsedd till Europas vackraste park.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here