Home Press Releases Är mörkret den nya exportvaran?

Är mörkret den nya exportvaran?

0
SHARE

Vår stad transformeras sakta men säkert och bäddas in i snö och mörker. Det är mörkt på väg till jobbet, och mörkt på vägen hem. Hopkurade går vi, med krökta ryggar i motvinden och regnet, för att slippa slask i ögonen – snabbt, snabbt. Och visst blir vi också lite tröttare av bristen på dagsljus. Och vi längtar bort. Men mitt i allt det mörka finns det också gott om ljusglimtar. Utanför kontorsfönstret på Drottninggatan sätts ljusslingorna upp och vackra stora kärl fylls med gran och mossa. Framför oss har vi fantastiska månader fyllda av evenemang och traditioner – alla kopplade till ljus och fest; Allhelgona, Advent, Lucia, Jul, Nyår och så Nobel förstås – som väl var ett riktigt ljushuvud.

 

Och det som för oss svenskar är en överlevnadsstrategi ter sig för en utomstående rätt exotiskt. Ta bara det där med ” candle light dinner” . Det är romantik på hög nivå för många besökare, men i Sverige ser vi det som en självklar norm. Vartenda litet kafé och restaurang placerar levande ljus på borden. Romantiskt värre. Och turisten som uppfattade Stockholm som mycket religiöst, eftersom det var ” Bethlehemsstjärnor” i vartenda fönster, nobelpristagaren som trodde han kommit till himlen när han mötte en sjungande Lucia eller britterna som länsar butikerna på adventsljusstakar, berättar glatt om de exotiska ljusfesterna i den mörka Norden. Är det inte dags att vi nordbor inser värdet av det ovanliga – även om vi inte själva kanske är överförtjusta. Att vi också omfamnar vårt middagsmörker på samma sätt som vi är stolta över vår midnattsol. Att vi sträcker på oss när vi traskar i slasket och bjuder in besökaren till att delta i ljusets fester och alla de evenemang som passar bäst i mörkrets mys och charm.

Här är evenemang som passar bäst för svenskt vinter: Stockholm International Film Festival, Stadium Winter Jam, Vikingarännet på skridskor, Royal Palace Sprint på skidor, Luciafirande i stadens alla kyrkor samt julmarknader på Skansen, Stortorget, Hovstallet och på Drottningholm. Till dessa kommer oräkneliga konserter och evenemang på Ericsson Globe, spökvandringar i Gamla Stan, musikaler och teater, is och eld-festivaler och mycket, mycket mer. Vår bästa tid är nu! Välkommen till Stockholm – the Capital of Scandinavia!

Stockholm är en evenemangsstad i världsklass. Succén med Annie Leibovitz på Fotografiska och Terrakottaarmén på Östasiatiska visar att Stockholms museer verkligen kan nå en stor publik under en relativt kort period. Båda utställningarna sprängde 150 000 besökargränsen på bara några få månader. Och har du inte sett Terrakottaarmén än, så finns det fortfarande chans. Utställningen pågår till den 16 januari. Den 28 januari är det dags för nästa stora utställning i Stockholm: Världspremiären för ” Nasa – A Human Adventure” på Tekniska museet – en gigantisk rymdutställning med 400 originalföremål från både öst och väst. I vår står Stockholm värd för flera stora internationella idrottsevenemang: World Cup i Triathlon och simning, Lag-EM i friidrott, ATP Championship i tennis och hundratals konserter och föreställningar för att bara nämna några. Det finns med andra ord många anledningar till att besöka huvudstaden 2011. Välkommen till Stockholm – The Capital of Scandinavia.

 

Snart är det jul!
Peter Lindqvist VD
Stockholm Visitors Board

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here